ASSALAMUALAIKUM... WELCOME TO.... Zuxce.blogspot.com...

Thursday, September 23, 2010

kenali jenis kanser

CANCER..!

nak share serba sdikit kat org yang tak baca lagi HealthToday bulan ni. 
sgt menarik. all about hers and his.
tp sbb sy adalah perempuan.. sy nk kongsi tntng perempuan.. mungkin entry yg agak membosan kan..tp.. tak salah kita kongsi sal kita-kita kan?
skrg mcm2 kanser kan... kanser ni merebak scara senyap..kadang dah kritikal baru dpt kesan..
jom kita usha serba sdikit kanser khusus kat perempuan.. gambar2 ditapis supaya tak sensor sgt. untuk tujuan pembelajaran takpe kan?



1. kanser payudara.


cara utk kenalpasti: 

 
pemeriksaan manual pada payudara dan mamogram. 
utk perempuan yg brumur 40 dan ke atas, dinasihatkan melakukan ujian mamogram setahun sekali. lagi awal dpt kesan lagi cerah peluang utk pulih. 
cara rawatan:
pembedahan/ surgeri untuk buang sel kanser tu, dan di ikuti ngan rawatan tambahan seperti  kemoterapi atau terapi hormon. bergantung pada tahap kanser tu.

2. kanser ovari.- selalunya berisiko pd wanita 50thn keatas.


cara utk kenalpasti:

 
kebanyakan susah dikenalpasti sbb tidak memberikan simptom yang jelas. kena selalu pergi check up gynecologic. simptom lebih kurang; sakit di bahagian pelvic, pembesaran kawasan abdomen, perubahan pd urinary dan bowel, kitaran menstrual yg tak normal. 
rawatan:
surgeri gak. sama ada potong ovari atau tiub fallopio kalau dpt detect awal... tapi..kalo dah terlewat, kebanyakan nye kena buang smua skali dengan uterus. nauzubillah... ..lepas surgery mcm biasa la kena ikut kemoterapi atau radiasi pulak

3. kanser uterus- 

biasanya pada wanita berumur yg dpt menstrual awal, ovulasi yang tak betul, tak pernah mengandung, obesiti dan diabities.
kenalpasti:
pendarahan pada vagina yang tidak normal dan sakit semasa 'berhubungan'. diagnosis leh dibuat melalui ultrasound.
rawatan:
surgeri lagi. sama ada buang uterus sahaja ataupun buang smua skali ngan tiub fallopio dan ovari. pastu kalo perlu, doctor akan decide la teruskan rawatan ngan radioterapi, kemoterapi atau hormonal terapi. 


4. kanser vulvar.- dkat bahagian luar vaginal. jangkitan hpv.



kenalpasti:
simptoms seperti pendarahan yang tak berkaitan ngan dtg bulan, rasa sakit, melecet, gatal yang tak kurang2, ada bengkak atau luka2 terbuka. segera jumpa doktor utk pemeriksaan. cepat dpt kenalpasti, lagi luas peluang utk dapatkan rawatan dan sembuh.
rawatan:
rawatan dia mengikut tahap siyesnye kanser tu.. selalunya surgery gak la.. and ada gak laser surgery, leh bunuh cell yang tmpat jangkitan je..(kalo tahap awal la..)

5. kanser serviks- agak femes dikalangan wanita di malaysia. kanser kedua yg byk membunuh selepas kanser payudara. penyebab utama: sexually transmitted hpv. maknanye, ianya kanser yg boleh di cegah.

kenalpasti:
ujian pap smears. bagi mereka yg da kawin, yg kerap melakukan hubungan seksual sila la lakukan ujian pap smear sekurang nya setaun sekali.,
rawatan:
berbeza mengikut umur, tahap kanser dan saiz tumor. pilihan antara surgeri, kemoterapi atau radioterapi atau kombinasi ketiga-tiganya.
tapi skrg dah ada vaccine utk mencegah virus hpv so..boleh la cegah jangkitan.

however.... the bumps can develop anytime. no one knows who will get them and who won't. awareness is the crucial first step.
lakukan la lawatan tahunan ke pakar gynae anda dan pemeriksaan payudara sendiri jadikan la rutin hidup anda. 
ikut la peraturan, kalo ada jumpa something strange pada body sendiri, sila jgn segan untuk berjumpa doctor. 

2 comments:

Ultra Fulus said...

minta izin kongsi info ni..

kwn sy pernah hidap kanser tahap 4..iaitu tahap maut..puncanya dari Resdung..

kini alhamdulillah selepas amik supplement TF..dia sihat..supplement ni trbukti hapuskn 97% sel kanser..

brbanding kimoterapi yg hanya membunuh 88% sel kanser..tapi jg mmbunuh sel2 lain yg mmbuat bdn kita lemah dan rambut gugur..

Terima Kasih

shahril said...

salam semua… sebenarnya punca utama semua jenis kanser adalah kekurangan Vitamin B17/Amygdalin… boleh buat search di google pasal ubat B17 nie adalah penawar/ubat kepada semua jenis kanser tak kira tahap brape pun.. B17 nie tggi dalam biji aprikot, biji buah2an berry mcm acai berry, burberry, anggur, epal, kacang hijau, ubi kayu, daun sireh, daun belalai gajah, keladi tikus… tu sbb org2 tua dulu kadar kanser sgt kurang sbb mereka mengamalkan makan ubi kayu, daun sireh, ulam2an, keladi.. kita skrg mmg xmakan atau kurang makan bnda2 mcm ni, tu yg kanser terlalu tggi dlm zaman kita… sesiapa yg ingin mendapatkan ubat kanser iaitu B17 + Bromilin + Graviola… boleh hubungi saya 019-9362993, atau emel di hubby_sr@yahoo.com atau join group facebook ‘PENAWAR/UBAT KANSER’.. sesuai utk merawat semua jenis kanser tak kira tahap brape… InsyaAllah boleh sembuh sepenuhnya dlm masa 2-3 bulan sekiranya mengikut tatacara yg betul….