ASSALAMUALAIKUM... WELCOME TO.... Zuxce.blogspot.com...

Thursday, September 23, 2010

kenali jenis kanser

CANCER..!

nak share serba sdikit kat org yang tak baca lagi HealthToday bulan ni. 
sgt menarik. all about hers and his.
tp sbb sy adalah perempuan.. sy nk kongsi tntng perempuan.. mungkin entry yg agak membosan kan..tp.. tak salah kita kongsi sal kita-kita kan?
skrg mcm2 kanser kan... kanser ni merebak scara senyap..kadang dah kritikal baru dpt kesan..
jom kita usha serba sdikit kanser khusus kat perempuan.. gambar2 ditapis supaya tak sensor sgt. untuk tujuan pembelajaran takpe kan?1. kanser payudara.


cara utk kenalpasti: 

 
pemeriksaan manual pada payudara dan mamogram. 
utk perempuan yg brumur 40 dan ke atas, dinasihatkan melakukan ujian mamogram setahun sekali. lagi awal dpt kesan lagi cerah peluang utk pulih. 
cara rawatan:
pembedahan/ surgeri untuk buang sel kanser tu, dan di ikuti ngan rawatan tambahan seperti  kemoterapi atau terapi hormon. bergantung pada tahap kanser tu.

2. kanser ovari.- selalunya berisiko pd wanita 50thn keatas.


cara utk kenalpasti:

 
kebanyakan susah dikenalpasti sbb tidak memberikan simptom yang jelas. kena selalu pergi check up gynecologic. simptom lebih kurang; sakit di bahagian pelvic, pembesaran kawasan abdomen, perubahan pd urinary dan bowel, kitaran menstrual yg tak normal. 
rawatan:
surgeri gak. sama ada potong ovari atau tiub fallopio kalau dpt detect awal... tapi..kalo dah terlewat, kebanyakan nye kena buang smua skali dengan uterus. nauzubillah... ..lepas surgery mcm biasa la kena ikut kemoterapi atau radiasi pulak

3. kanser uterus- 

biasanya pada wanita berumur yg dpt menstrual awal, ovulasi yang tak betul, tak pernah mengandung, obesiti dan diabities.
kenalpasti:
pendarahan pada vagina yang tidak normal dan sakit semasa 'berhubungan'. diagnosis leh dibuat melalui ultrasound.
rawatan:
surgeri lagi. sama ada buang uterus sahaja ataupun buang smua skali ngan tiub fallopio dan ovari. pastu kalo perlu, doctor akan decide la teruskan rawatan ngan radioterapi, kemoterapi atau hormonal terapi. 


4. kanser vulvar.- dkat bahagian luar vaginal. jangkitan hpv.kenalpasti:
simptoms seperti pendarahan yang tak berkaitan ngan dtg bulan, rasa sakit, melecet, gatal yang tak kurang2, ada bengkak atau luka2 terbuka. segera jumpa doktor utk pemeriksaan. cepat dpt kenalpasti, lagi luas peluang utk dapatkan rawatan dan sembuh.
rawatan:
rawatan dia mengikut tahap siyesnye kanser tu.. selalunya surgery gak la.. and ada gak laser surgery, leh bunuh cell yang tmpat jangkitan je..(kalo tahap awal la..)

5. kanser serviks- agak femes dikalangan wanita di malaysia. kanser kedua yg byk membunuh selepas kanser payudara. penyebab utama: sexually transmitted hpv. maknanye, ianya kanser yg boleh di cegah.

kenalpasti:
ujian pap smears. bagi mereka yg da kawin, yg kerap melakukan hubungan seksual sila la lakukan ujian pap smear sekurang nya setaun sekali.,
rawatan:
berbeza mengikut umur, tahap kanser dan saiz tumor. pilihan antara surgeri, kemoterapi atau radioterapi atau kombinasi ketiga-tiganya.
tapi skrg dah ada vaccine utk mencegah virus hpv so..boleh la cegah jangkitan.

however.... the bumps can develop anytime. no one knows who will get them and who won't. awareness is the crucial first step.
lakukan la lawatan tahunan ke pakar gynae anda dan pemeriksaan payudara sendiri jadikan la rutin hidup anda. 
ikut la peraturan, kalo ada jumpa something strange pada body sendiri, sila jgn segan untuk berjumpa doctor. 

BENTUK SIFAT CEMBURU POSITIF (SUAMI)

perkahwinan yg mcm ni ke yg kita mahukan??
 BENTUK SIFAT CEMBURU POSITIF (SUAMI)

Siapa yang tidak inginkan perkahwinan yang membahagiakan meskipun ada kalanya perselisihan sukar untuk dielakkan.

Renungkan petua berikut yang mungkin boleh dijadikan panduan melayari bahtera perkahwinan yang membahagiakan:

* Hiburkan hati isteri dengan bercerita atau gurauan yang mesra. Setiap gurauan mengubat hati isteri dan mengeratkan hubungan suami isteri.

* Bergurau senda tidak hanya di rumah, malah boleh dilakukan dalam kenderaan ketika ke tempat kerja ataupun ke mana saja. Ramai suami membazir masa dengan membisu sewaktu di dalam kenderaan.

* Amalkan makan bersama setiap hari. Di bulan puasa, sentiasa cuba untuk berbuka dan bersahur bersama.

* Berbual mesra dan nasihat menasihati ketika makan adalah amalan yang akan menarik hidayah Tuhan serta mengeratkan hubungan. Elakkan berbual perkara yang melalaikan sewaktu makan.

* Bantu isteri melakukan kerja rumah. Ia bukan saja dapat meringankan beban isteri, malah boleh mengeratkan kasih sayang dan membahagiakan pasangan. (terima kasih Yang... kainnya telah dibasuh.)

* Jadilah penawar hati kepada isteri. Ambil berat keperluan dan kemahuan serta peka kepada emosi dan situasi isteri. Isteri yang bahagia membentuk keluarga sejahtera.

* Sentiasa taat kepada semua perintah Tuhan dan memastikan keluarga juga patuh kepada Tuhan.

* Bentuk sifat cemburu yang positif. Isteri amat suka apabila suaminya ada sifat cemburu kerana dia rasa dihargai.

* Jadilah suami yang pemaaf. Syurga isteri di bawah tapak kaki suami. Maafkan isteri setiap malam sebelum tidur supaya rumah tangga bahagia.

* Tegur kesilapan isteri dengan hikmah dan kasih sayang. Isteri merajuk bukan sebab ditegur, tetapi cara ditegur yang kasar.

* Apabila suami kasar, isteri jadi takut, bingung, hiba dan memberontak.

* Jadikan Nabi Muhammad s.a.w sebagai model. Hidupkan amalan sunnah dalam rumah tangga. Sebut nama rasul apabila mendidik dan menasihati keluarga bagi mendapat hikmah.

* Mendahulukan keperluan isteri daripada orang lain. Ini adalah tertib memberi khidmat. Ramai suami yang melebihkan orang lain daripada isterinya. Elakkan kesilapan ini. (kalau Mak, tak apa sebab dalam hierarki, Mak adalah lebih utama.)

* Cintai isteri sepenuh hati. Cinta tanpa syarat, bertambah mengikut usia, penuh kemaafan, memberi tenaga serta berteraskan iman dan takwa. (Cinta kerana Allah... kita bercinta hingga ke Syurga ya.)

* Sentiasa berubah secara positif. Sebelum cuba ubah isteri dan keluarga, ubah diri dulu. Apabila suami berubah, keluarga akan turut berubah.

* Pamer keprihatinan yang tinggi terhadap keluarga. Ramai suami tidak ambil kisah dengan keluarga mereka. Cuba tanya apa lagi yang patut diberikan kepada keluarga.

* Pamer kematangan yang tinggi. Orang yang matang akan sentiasa tenang, sabar, waras, bijaksana serta dapat membuat keputusan dan cekap menyelesaikan masalah.

* Memuliakan semua perempuan bukan sekadar isterinya. Ramai lelaki cuba hormat wanita tertentu saja. Ramai isteri yang kecewa terhadap suami yang menghina atau tidak hormat sebarang wanita termasuk pembantu rumah. (Memuliakan mengikut apa yang Islam ajar.)
perkahwinan itu akan bahagia jika pasangan menjalankan tanggungjawab suami/isteri dgn baik

                    
* Bentuk beberapa sifat wanita yang terpilih dalam diri suami. Nabi Muhammad s.a.w amat pemalu, pemaaf, peka, endah dan mudah menangis. Sifat wanita yang ada pada lelaki menaikkan martabat lelaki dan lebih disayangi wanita.

* Mahir dalam menguruskan keluarga. Peka dengan masalah dan kerenah ahli keluarga, cekap mencari punca masalah, mencari alternatif penyelesaian dan memilih penyelesaian yang optimum.

* Jadi contoh atau model terbaik untuk keluarga. Doa dan usaha supaya setiap perbuatan anda dapat dicontohi dan dibanggakan ahli keluarga.

* Seimbangkan hidup dengan sempurna. Rajin di tempat kerja, rajin juga di rumah. Peramah dengan kawan, peramah juga dengan isteri. Disiplin di pejabat, disiplin juga di rumah. Sabar dengan orang, sabar juga dengan isteri.

* Urus tekanan dengan sempurna supaya keluarga tidak terjejas. Lakukan riadah, ambil makanan seimbang, hentikan merokok, bercampur dengan orang yang positif, bermain dengan bayi, melihat ikan di akuarium, menyanyi, sembahyang taubat dan maafkan semua orang.
perkahwinan yg berlandaskan islam...agama..sunnah dan alquran..pasti bahagia

                   

Wednesday, September 22, 2010

Cinnamon and Honey good for your health

 
Cinnamon  and Honey

Honey is the only  food on the planet that will not spoil or rot.  It will do what some call turning to sugar. In  reality honey is always honey.. However, when  left in a cool dark place for a long time it  will do what I rather call "crystallizing" .  When this happens I loosen the lid, boil some  water, and sit the honey container in the hot  water,turn off the  heat and let it liquefy. It is then as good as  it ever was. Never boil honey or put it in a  microwave. To do so will kill the enzymes in the  honey.

Cinnamon and  Honey

Bet the drug companies  won't like this one getting around. Facts on  Honey and Cinnamon: It is found that a mixture  of honey and Cinnamon cures most diseases..  Honey is produced in most of the countries of  the world. Scientists of today also accept honey  as a 'Ram Ban' (very effective) medicine for all  kinds of diseases. Honey can be used without any  side effects for any kind of diseases.  

Today's science says that even though  honey is sweet, if taken in the right dosage as  a medicine, it does not harm diabetic patients.  Weekly World News, a magazine in Canada , in its  issue dated 17 January,1995 has given the  following list of diseases that can be cured by  honey and cinnamon as researched by western  scientists:

HEART  DISEASES:

Make a paste of  honey and cinnamon powder, apply on bread,  instead of jelly and jam, and eat it regularly  for breakfast. It reduces the cholesterol in the  arteries and saves the patient from heart  attack. Also, those who have already had an  attack, if they do this process daily, they are  kept miles away from the next attack. Regular  use of the above process relieves loss of breath  and strengthens the heart beat. In America and  Canada , various nursing homes have treated  patients successfully and have found that as you  age, the arteries and veins lose their  flexibility and get clogged; honey and cinnamon  revitalize the arteries and veins.  

ARTHRITIS:
 
Arthritis patients may take daily,  morning and night, one cup of hot water with two  spoons of honey and one small teaspoon of  cinnamon powder. If taken regularly even chronic  arthritis can be cured. In a recent research  conducted at the Copenhagen University, it was  found that when the doctors treated their  patients with a mixture of one tablespoon Honey  and half teaspoon Cinnamon powder before  breakfast, they found that within a week, out of  the 200 people so treated, practically 73  patients were totally relieved of pain, and  within a month, mostly all the patients who  could not walk or move around because of  arthritis started walking without pain.  

BLADDER  INFECTIONS:

Take two  tablespoons of cinnamon powder and one teaspoon  of honey in a glass of lukewarm water and drink  it. It destroys the germs in the bladder.  

CHOLESTEROL
:  
Two tablespoons of honey and three  teaspoons of Cinnamon Powder mixed in 16 ounces  of tea water, given to a cholesterol patient,  was found to reduce the level of cholesterol in  the blood by 10 percent within two hours. As  mentioned for arthritic patients, if taken three  times a day, any chronic cholesterol is cured.  According to information received in the said  Journal, pure honey taken with food daily  relieves complaints of  cholesterol.

COLDS:
 
Those suffering from common or severe  colds should take one tablespoon lukewarm honey  with 1/4 spoon cinnamon powder daily for three  days. This process will cure most chronic cough,  cold, and clear the sinuses.

UPSET  STOMACH:

Honey taken with  cinnamon powder cures stomach ache and also  clears stomach ulcers from the root.  

GAS
:  
According to the studies done in India and  Japan , it is revealed that if Honey is taken  with cinnamon powder the stomach is relieved of  gas.

IMMUNE  SYSTEM:

Daily use of honey  and cinnamon powder strengthens the immune  system and protects the body from bacteria and  viral attacks.. Scientists have found that honey  has various vitamins and iron in large amounts.  Constant use of Honey strengthens the white  blood corpuscles to fight bacterial and viral  diseases.

INDIGESTION:
 
Cinnamon powder sprinkled on two  tablespoons of honey taken before food relieves  acidity and digests the heaviest of meals.  

INFLUENZA
:  
A scientist in Spain has proved that honey  contains a natural ' Ingredient' which kills the  influenza germs and saves the patient from flu..  

LONGEVITY
:  
Tea made with honey and cinnamon powder,  when taken regularly, arrests the ravages of old  age. Take four spoons of honey, one spoon of  cinnamon powder, and three cups of water and  boil to make like tea. Drink 1/4 cup, three to  four times a day. It keeps the skin fresh and  soft and arrests old age. Life spans also  increase and even a 100 year old, starts  performing the chores of a 20-year-old.  

PIMPLES
:  
Three tablespoons of honey and one teaspoon  of cinnamon powder paste. Apply this paste on  the pimples before sleeping and wash it next  morning with warm water. If done daily for two  weeks, it removes pimples from the root..  

SKIN  INFECTIONS:

Applying honey  and cinnamon powder in equal parts on the  affected parts cures eczema, ringworm and all  types of skin infections.

WEIGHT  LOSS:

Daily in the morning  one half hour before breakfast on an empty  stomach, and at night before sleeping, drink  honey and cinnamon powder boiled in one cup of  water. If taken regularly, it reduces the weight  of even the most obese person. Also, drinking  this mixture regularly does not allow the fat to  accumulate in the body even though the person  may eat a high calorie diet.

CANCER:
 
Recent research in Japan and Australia  has revealed that advanced cancer of the stomach  and bones have been cured successfully. Patients  suffering from these kinds of cancer should  daily take one tablespoon of honey with one  teaspoon of cinnamon powder for one month three  times a day.

FATIGUE
:  
Recent studies have shown that the sugar  content of honey is more helpful rather than  being detrimental to the strength of the body.  Senior citizens, who take honey and cinnamon  powder in equal parts, are more alert and  flexible. Dr. Milton, who has done research,  says that a half tablespoon of honey taken in a  glass of water and sprinkled with cinnamon  powder, taken daily after brushing and in the  afternoon at about 3:00 P.M. when the vitality  of the body starts to decrease, increases the  vitality of the body within a week.  

BAD  BREATH:

People of South  America , first thing in the morning, gargle  with one teaspoon of honey and cinnamon powder  mixed in hot water, so their breath stays fresh  throughout the day.

HEARING  LOSS:

Daily morning and night  honey and cinnamon powder, taken in equal parts  restores hearing. Remember when we were kids? We  had toast with real butter and cinnamon  sprinkled on it!